Ervaringsweek met honden.

 

 

 

 

De Vijf Wandelingen:

Gooi je hond in de groep…

Een belevingsweek op het raakvlak van honden- en mensenwereld.

 

Zondag 7 juli t/m zaterdag 13 juli 2013.  (N.b.: zondag aansluitend is de nationale feestdag van Frankrijk, quatorze juillet)

Zondag 18 augustus t/m zaterdag 24 augustus 2013.


Inleiding.

De meeste hondenbezitters zijn er zich terdege van bewust, dat de huishond zoals wij die kennen een sterke verwantschap heeft met de wolf en dat zijn gedrag ten dele uit deze verwantschap te verklaren valt. Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Waar kenmerken van bijvoorbeeld paarden – ook dieren die al millennia lang in de omgeving van mensen verkeren – zich uitstekend laten doorgronden met een beroep op het wilde paard, speelt naast de wolf ook de mens een belangrijke rol, wil men tot een groter begrip van honden komen.

Paarden hebben er niet voor gekozen in de omgeving van de mens te zijn. De prehistorische hond heeft dat ooit wel gedaan. Zonder dit nu te romantiseren of de hond in antropomorfismen als ‘man’s best friend’ te vatten, vormt het gegeven dat honden en mensen al vroeg in de geschiedenis een symbiotische relatie aangingen, een belangrijke sleutel tot het wezen hond. Dat heeft zich, zowel geestelijk als lichamelijk en soms tot ziekmakens toe, aan de wensen van mensen aangepast.

De week.

Deze ervaringsweek wordt een belevenis voor zowel mens als hond. Tijdens jullie verblijf krijgt hondlief volop de gelegenheid tot contact met andere honden, waar zijn baas in staat gesteld wordt dit te observeren. Veelal leidt dit tot interessante inzichten over de viervoetige huisgenoot, die immers binnen het mensengezin een andere plaats inneemt dan in het roedel. Bovendien leert de ervaring dat er ook onder de hondenbezitters een levendige uitwisseling zal plaatsvinden. Het wel en het wee van het samenleven met honden komt ter sprake, evenals opvattingen over hoe die samenleving aan te gaan. Want zo divers als honden zijn, zo verschillend zijn de mensen in de wijze waarop ze met hen omgaan.

Onderkomen.

Voor kampeerders beschikken wij over een prachtige locatie op een glooiend weiland, midden tussen de bossen. Het is een natuurkampeerweide zonder de toeters en bellen die een moderne camping aankleven. Er is een biologische buiten-W.C. in de buurt van de kampeergelegenheid. Voorts een binnen-W.C. en douche in een gebouwtje op het erf op een kleine kilometer afstand. Op de weide zorgen wij altijd voor een ruime hoeveelheid water, in vijfliterflessen. Er mag een kampvuur worden gemaakt op de daartoe bestemde plek. Honden kunnen los in de wei lopen, maar deze is niet omheind en vanwege het wild moeten ze dan wel onder appel staan. Mocht dit niet tot de mogelijkheden behoren, dienen ze te worden aangelijnd, of kan men z’n tent opslaan in de grote omheinde hondenwei dichtbij het woonhuis.

Voor niet-kampeerders is er de mogelijkheid binnen te overnachten in het ‘maison d’écrivain’ of de ‘chambre d’amies’. Beide bieden plaats aan 2 à 3 personen met hun honden en beschikken over kookgelegenheid en badkamer.

Buiten wc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praktijk.

In deze week zullen we, afhankelijk van het weer, zoveel mogelijk buiten zijn.Ook eten doen we buiten, op een houtfornuis dat in of vlak buiten de hondenweide is geplaatst. We maken gebruik van producten uit de biologische moestuin.

Over de plek en de omgeving kun je informatie vinden op deze site. Ook kun je onze honden vast leren kennen onder ‘Inkijkje’ of onder de knop ‘Hoe?’

De ervaringsweek is opgebouwd rondom vijf wandelingen, die culmineren in een stiltewandeling naar een nabijgelegen uitkijkpunt. Hier nuttigen wij en de honden een ‘high tea’. Om deze wandeling te volbrengen moeten jij en je hond vier uur in glooiend terrein kunnen wandelen, met halverwege een uur rust.

Het focus van deze week ligt niet bij de opvoeding van honden of bij gedragsproblemen – hoewel deze zeker onderwerp van gesprek kunnen zijn – maar bij observatie van je hond in een groep andere honden. En dat alles in een omgeving, die voor honden paradijselijk is.

Voor wie?

De week is bedoeld voor iedereen die op vakantie wil met haar hond(en) en die bereid is haar hond voor deze gelegenheid eens door andere brillen te bezien. Enige conditie, plezier in buiten leven en wandelen, zijn vereist.

Het maximum aantal deelnemers is zes. Zo kunnen we ieder de aandacht geven die zij verdient. We beperken ons wat de deelnemers betreft in de eerste week tot vrouwen. De reden daarvoor vind je onder de knop ‘Waarom’ aan de linkerkant van deze pagina. Tijdens de tweede week zijn mannen ook welkom.

Uitrusting.

Kampeerders: slaapzak, slaapmatje en tent, eventueel campinggas. Een vouwcaravan met 4 matrassen is voor 75€ per week bij ons te huur.

Warme, sportieve kledij. Maar houd er ook rekening mee dat het hier overdag soms 30 graden kan zijn.

Wandelschoenen en goedzittende hoge laarzen.

Rugzakje.

Kosten.

Kampeerders: 475€

Logeerders: 625€

Voor deze prijs doe je indrukken op die je hopelijk nooit meer vergeet en die je wellicht aan het denken zetten. Wij zorgen voor middageten, thee, koffie en gezamenlijk dragen we zorg voor het avondeten, waarvoor de ingrediënten hier aanwezig zijn. Omdat alcoholische versnaperingen invloed hebben op het observatievermogen, willen we de deelnemers vragen tijdens de ervaringsuren en de gemeenschappelijke maaltijden niet te drinken. Buiten deze uren staat het iedereen vrij een hartversterkertje te nemen. Voor het eten van je hond moet je zelf zorgen. Tenslotte zijn sommige honden nogal kieskeurig!

Aanmelden en vragen

Email naar Saskia, pompoenATzonnet.nl (vervang AT door @) of bel 0033 3 86302240.

Als je een vast nummer hebt, bellen we terug. Skype-adres: moedt1.