Ervaringsweek met paarden.

 

 

 

 

DE VIJF ZINTUIGENLogo paard en mens


Een belevingsweek op het raakvlak van paarden- en mensenwereld

 

In 2013 staat er geen paardenweek gepland. Deze gaat slechts door op aanvraag, bij minimaal 4 deelnemers.

 

Inleiding.

Als de mens een huis was, dan waren zijn zintuigen de vensters. Ze bieden ons de mogelijkheid indrukken op te doen en te verwerken. Dit beeld geeft mooi weer dat er meerdere zintuigen zijn, die de omgeving voor ons toegankelijk maken. Hoewel het in de volksmond heet dat het er vijf zijn, zijn het er in feite wel negen. Elk zintuig geeft zicht op een aspect van de buitenwereld, zoals elk raam van een huis ons een ander uitzicht biedt. Met elkaar vormen zintuigelijke indrukken de directe werkelijkheid die we beleven. Maar hoe ‘echt’ of hoe absoluut is die werkelijkheid? Ervaren we allen hetzelfde? En wát als onze zintuigen conflicterende informatie aanbieden?

In deze ervaringsweek gaan we aan den lijve op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Daartoe verdiepen wij ons met praktische oefeningen in de zintuigelijke wereld van paarden en houden onszelf daarmee een spiegel voor. We komen er achter in welke opzichten paarden andere informatie over hun omgeving binnen krijgen dan wij en wat dit betekent voor hun interpretatie van de werkelijkheid en daarmee voor hun doen en laten. Daarbij komen, als contrapunt, onze eigen zintuigen uitgebreid aan de orde, in al hun mogelijkheden en onmogelijkheden. Waar vele moderne workshops op het gebied van mens en paard het wezen paard als voorbeeld stellen en verheerlijken, bezien wij de verschillen tussen beide soorten liever neutraal en doen een poging beide werelden met elkaar te verbinden.Centaur Nessus Hippantroop

                                           Centaur/Nessus/Hippantroop

Het concept heeft zich bewezen.

In 2011 organiseerden wij voor het eerst ervaringsweken met paarden. Het idee bleek voor herhaling vatbaar en de deelnemers waren voor het merendeel enthousiast, temeer daar we de week enigszins op de individuele behoeftes en belangstelling blijken te kunnen toesnijden. Desondanks staan we elk jaar weer open voor feed back, die ons kan helpen het concept te vervolmaken.

Onderkomen.

Voor kampeerders beschikken wij over een prachtige locatie op een glooiend weiland, midden tussen de bossen. Het is een natuurkampeerweide zonder de toeters en bellen die een moderne camping aankleven. Er is een  biologische buiten-W.C. in de buurt van de kampeergelegenheid. Voorts een binnen-W.C. en douche  in een gebouwtje op het erf  op een kleine kilometer afstand. Op de weide zorgen wij altijd voor een ruime  hoeveelheid water, in vijfliterflessen. Er mag een kampvuur worden gemaakt op de daartoe bestemde plek.

 

Buiten wc

                                              Buiten W.C.

Voor niet-kampeerders is er de mogelijkheid binnen te overnachten  in het ‘maison d’écrivain’ of  de ‘chambre d’amies’. Beide bieden plaats aan 2 à 3 personen en beschikken over kookgelegenheid en badkamer.

Praktijk.

In deze week zullen we, afhankelijk van het weer, zoveel mogelijk buiten zijn. Ook eten koken doen wij ombeurten buiten, op een houtfornuis. Daartoe maken we zoveel mogelijk  gebruik van produkten uit de biologische moestuin.

Over de plek en de omgeving kun je informatie vinden op deze site. Ook kun je de paarden en paardjes waarmee we werken vast leren kennen onder ‘Inkijkje’ of onder de knop ‘hoe?’ bovenaan deze pagina. Tijdens de ervaringsweek gaat het nadrukkelijk om het beleven van de verschillende zintuigelijke indrukken, die op deze locatie te vinden zijn en minder om kennisoverdracht. Elk zintuig wordt op enigerlei wijze op de proef gesteld en geprikkeld, soms in samenspel met een paard. Het letterlijke hoogtepunt van de week is een stiltewandeling met bezoek aan een geitenboerderij, naar een nabijgelegen uitkijkpunt. Hier nuttigen wij een ‘high tea’. Voor minder fitte deelnemers kan de route, of étappes daarvan, met de auto worden afgelegd.Bjorna met Lavande

                                                     
                                        
                                                                                        Paardrijden is niet het primaire doel van deze week. Wie dat wil kan op een paard zitten onder de noemer ‘propriocepsis’, het zintuig dat het eigen lijfelijk functioneren terugkoppelt, i.h.b. de houding. Maar hier hebben we ook grondoefeningen met paarden voor . Hoewel we de veiligheid van de deelnemers nauwlettend in de gaten houden, is de deelname op eigen risico.

Het maximum aantal deelnemers is zes. Zo kunnen we zo ieder de aandacht geven die zij verdient. We beperken ons tot vrouwen. De reden daarvoor vind je onder de knop ‘Waarom?’ boven deze pagina.Freestyle

                                      Grondoefeningen

Uitrusting.

Kampeerders: Slaapzak, slaapmatje en tent, eventueel campinggas. Een vouwcaravan met 4 matrassen is voor 75€ per week bij ons te huur.

Warme, sportieve en waterdichte kledij. Maar houd er ook rekening mee dat het hier overdag soms 30 graden kan zijn.

Wandelschoenen en goedzittende hoge laarzen.

Rugzakje.

Kosten.

Kampeerders: 475€

Logeerders:  625€

Voor deze prijs doe je indrukken op die je hopelijk nooit meer vergeet en die je wellicht aan het denken zetten. Wij zorgen voor middageten, thee en koffie. Het avondeten is gemeenschappelijk en wordt ombeurten van de voorhanden zijnde ingrediënten gefabriceerd op de buitenkeuken. Omdat alcoholische versnaperingen invloed hebben op de werking van de zintuigen, willen we de deelnemers vragen tijdens de ervaringsuren en de gemeenschappelijke maaltijden niet te drinken. Buiten deze uren staat het iedereen vrij een hartversterkertje te nemenEigen brood

Aanmelden en vragen